KRAKOW

Byens gullalder var på slutten av 1500-tallet, da Krakow var hovedstad i et av Europas mektigste monarkier. Byen utviklet seg på mange måter i denne perioden til å bli den historiske byen vi kjenner i dag.

Krakow forble Polens offisielle hovedstad til 1791, men da etterfølgende konger etter sin kroning i Krakow valgte å holde til i Warszawa mistet byen mye av sin status. Gjennom 1800-tallet lidde Krakow stort etter fallet av Polen, og byen ble en del av det østerriske imperium.

Krakow er en av Polens viktigste økonomiske senter. Stål, tobakk og legemidler er de viktigste næringene i byen. Krakow er Polens viktigste turistmål og dette er en viktig inntektskilde for byen. Arbeidsledigheten var 4,8 % i 2007, godt under det nasjonale gjennomsnittet på 13 %.

Å gi tips på hotellene er hovedsaklig begrenset til 5 stjerners hotell som har meget bra room service og hotell tjenere. Disse forventer å bli tipset. Taxi sjåfører er det ikke normalt å tipse, hvis du ikke vil belønne de for utmerket service.

På restauranter å barer kan man alltids legge igjen 5-10 %, men dette gjelder også hvis du føler det er fortjent.

Pruting er ikke normalt i Polen, men på markedet er det gjerne mulig å prute litt på prisen.

Krakow er en vakker by som er rik på historie og kultur. Byen har vært igjennom mye opp gjennom årene, senest i slutten av andre verdenskrig da den mirakuløs slapp unna ødeleggelser. Byen var tidligere Polens hovedstad og har i dag en befolkning på 700.000 mennesker, noe som gjør den til den tredje største i Polen.

I kjølvannet av første verdenskrig fikk Polen tilbake sin uavhengighet og byen ble langsomt restaurert igjen. Dette ble senere avbrutt av den andre verdenskrig da den Polen ble okkupert av tyskerne. Krakow ble et sted hvor jødene lidde stort under krigen, spesielt i Auschwitz.

Etter krigen fant store endringer sted i Krakow, spesielt i utvikling av næringen. I 1978 ble byen anerkjent av UNESCO som et monument over verdens kultur, og er nå et sted der internasjonal kulturelle begivenheter er organisert med jevne mellomrom. Byen har blomstret til liv de siste tiårene og er i dag et populært reisemål blant reiselystne nordmenn.