MEKSIKANSK MAT

POLLO A LA NARANJA ( KYLLING I APPELSINSAUS ) 

1 kylling skåret i serveringsstykker, 2,5 ts salt, 1/2 ts nymalt pepper, 1/2 kopp hvetemel, 90 gr. smør, 5 dl. appelsinsaft. Krydre kyllingen med 1 ts. salt og pepperet to timer før bruk eller helst dagen før. Forvarm ovnen til 200 grader. Ha mel på en tallerken og vend kyllingen forsiktig i det. Smelt smøret og sauter kyllingen over middels varme i 8 minutter. Vend kyllingstykkene en gang. Legg dem etter hverandre i et rektangulært ildfast fat. Ha appelsinsaften i stekepannen og la den surre noen øyeblikk og sil den over kyllingen. Dryss det resterende saltet over kyllingen og legg aluminiumsfolie over. Stek kyllingen på 200 grader i 20 minutter. Snu kyllingen og stek på den andre siden i 20 minutter. Ta av folien og stek videre i 15 minutter eller til kyllingen er mør. Serveres gjerne med salat, guacamole og ris.GUACAMOLE. 

2 Store avocado, 2 ss. finhakket løk, 1 eller 2 finhakket chili, 1 stor tomat flådd og hakket, 2 korianderkvaster hakket, salt og limesaft. Del avocadoene i to og fjern steinen. Mos fruktkjøttet med en gaffel. Ha avocado, løk, tomat, chili og koriander i en bolle og rør godt. Smak til med salt og lime.

QUESADILLAS. 

Den autentiske Quesadilla lages av en tortilla, som først får et fyll, brettes og stekes i panne eller aller helst på en comal. Klassiske fyll er ost, sopp, poteter eller hva du liker selv. Disse må spises med det samme de er laget. eksempel på fyll. 400 g kyllingfilet. 2 løk, koriander, 150 gr. gul ost, avocado, salsa, rømme. 8-10 tortillas. Skjær kyllingen i strimler og stek i olje i en panne eller comal til kyllingen er gyllenbrun og gjennomstekt. Finhahakk løk og koriander. Riv ost og skjær avocadoen i små skiver. Fordel kylling, ost og løk på halve tortillaen. Legg over i en varm stekepanne og brett tortillaen i en halvmåneform. Når tortillaen er gyllen og osten har smeltet er quesadillaen ferdig. Server med rømme, avocado, salsa. Server gjerne også med salat og ris.

TORTILLA. 

Hvetetortilla er basisen i meksikansk mat. Denne brukes til det meste, enten som innpakningspapir til forskjellige retter eller som brød ved siden av. 370 g hvetemel, 1/2 ts salt, 1/2 ts bakepulver, 3 ss. olivenolje, 2,5 dl.lunket vann. Bland det tørre i en bakebolle. Tilsett vann og olje, og elt godt til deigen er jevn og fin. Du bør jobbe en stund med deigen, så den blir lett å strekke og kjevle ut. Deretter lar du deigen hvile i 15 minutter. Del deigen opp i 8-9 like deler. Kjevle bollene tynne med litt mel på benken. Størrelsen bør være som bunnen på pannen du skal steke dem i. Varm opp en stekepannen til den er god og varm. Stek tortillaene i tørr panne til de får fine brune prikker under og bobler over. Snu deretter tortillaen og stek den litt på andre siden. Husk å tørke vekk rester i pannen før du steker neste.Lagre de ferdigstekte tortillaene i en bunke gjerne med kjøkkenhåndkle over.

FAJITAS. 

2 ts. olivenolje, litt pepper, rundt 500 gr. oksekjøtt, litt salt, 1/2 løk, litt hvitløk, 1 tomat og 2 chili.Steg 1 Rist chile, tomater, hvitløk og løk i ei panne. Vend flere ganger. Fjern stilken av chilien og ha alt i en blender med de andre ingrediensene. Skjær oksekjøtt i strimler, krydre og stek i en panne med litt olivenolje. Tilsett sausen fra blenderen, smak til med litt salt og la det småkoke 5 minutter. Legg på litt rå løk og paprikastrimler på toppen av kjøttet før servering. Servering. Serveres med revet ost, salsa, ananas, ris, tortillas og salat.

FLAUTAS DE POLLO 

1 issalat, 10-15 maistortillas, litt hvitløk, pepper, salt, 1/2 løk, 2 dl. olivenolje, 1 box creme fresh, 1 dl. sterk salsa, fetaost og 1/2 kg kyllingfilet. Kok kyllingen sammen med løk, hvitløk og salt. La de kjøles ned på en tallerken. Skjær kyllingfileten i små biter. krydre med litt salt og pepper. Varm ei tørr panne til det er ganske varmt. Så tar du gule tortillas på pannen i ca 30 sekunder på hver side. Dette forhindrer dem fra å knekke når du ruller dem sammen. Fyll tortillaene med ca 1-2 spiseskjeer av den revne kyllingen og rull de stramt sammen. Det er bedre å la de være tynne enn tykke. Du kan sette inn tannpirker/pinner gjennom for å holde fasongen. Ha oljen i pannen og varm den til den er skikkelig varm. Når oljen er varm, dypper du forsiktig flautas i. La det frese til de er crispy og har fått en gyllen farge. Dette tar ca 2-3 minutter. Vend for jevn farge. Legg de deretter på en tallerken. Dekk med frisk salat, fetaost, creme fraiche og sterk salsa. Ved siden av kan du servere ris og guacamole.

LIME OG TEQUILASORBET ( til 4 personer) 

150gr. sukker, 4,2 dl vann, 2 ss tequila, saften av 1 lime, 1 eggehvite. Varm sukker og vann i en tykkbunnet panne over svak varme til sukkeret er oppløst. Kok til vesker er klar og la den få ekstra 5 minutters kok, eller til det blir en tykk sirup. Ta pannen av varmen og avkjøl sirupen. Bland i lime og tequila og ha blandingen i en frysebeholder og la den ligge på på frys ca. 1 time. Ta beholderen ut av frysen og kjør blandingen i en kjøkkenmaskin til den er jevn. La motoren gå og tilsett eggehviten. Frys igjen til det er fast. Sett sorbeten i kjøleskap i 15 minutter før servering. Server den i kuler.

HUEVOS RANCHEROS 

( 4 personer ) 2 ss. stekesmør, 2 løk finhakket, 2 hvitløksfedd finhakket, 2 røde og gule paprika kuttet i terninger, 2 stk. grønne chili uten frø finhakket, 4 store modne tomater flådd og hakket, 2 ss sitron eller lime, 2 ts. tørket oregano, salt, pepper, 4 store egg, 75 gr. cheddar ost. Varm smøret i ei tykkbunnet panne over middels varme. Ha i løk og hvitløk og fres under hyppig omrøring i 5 minutter eller til det er mykt.Rør inn tomater, sitronsaft og oregano. Smak til med salt og pepper. Kok opp, skru ned varmen, legg på lokk og kok over svak varme til det har tyknet. Tilsett litt mer sitronsaft hvis blandingen blir for tørr. Ha blandingen i en ildfast form. Lag fire fordypninger i blandingen og knekk et egg i hvert hull. Stek det hele i forvarmet stekeovn i 12-15 minutter eller til eggene har satt seg. Dryss på med revet ost og sett det tilbake i stekeovnen i 3-4 minutter eller til osten har smeltet. Server straks

ROPA VIEJA 

( til 6 personer ) 1,5 kg storfebog eller annet grytekjøtt, kjøttbuljong, 1 gulrot i skiver, 10 hvitløksfedd i skiver, salt, pepper, 2 ss vegetabilsk olje, 2 løk i tynne skiver, 3-4 friske chili skivet uten frø, varme hvetetortillas. Ha kjøttet i en stor kjele. Dekk med en blanding av buljong og vann. Tilsett gulrot og halvparten av hvitløken. Smak til med salt og pepper, legg på lokk og kok opp. Skru ned til svak varme. Skum av etter hvert. Kok over svak varme med lokk i ca. 2 timer. Ta kokekaret av varmen og avkjøl kjøttet i kokevannet. Når kjøttet avkjølt, deles det opp med hendene og en gaffel. Varm oljen i en stor tykkbunnet stekepanne. Tilsett resten av hvitløken, løk og chili. Stek til det er lysebrunt. Ta det opp av pannen og sett det til side. Ha kjøttet i stekepannen. Stek det over middels til sterk varme til det er brunt og sprøtt. Anrett kjøttet på et serveringsfat og topp med løkblandingen. Garner med tomater, reddiker, koriander, vårløk og lime-båter. server med salat og tortillas.

TOSTADAS MED SVINEKJØTT ELLER KYLLING 

( 6-8 personer ) Vegetabilsk olje, 1 finhakket løk, 2 finhakkede hvitløksfedd, 450 gr. kvernet svinekjøtt eller kylling, 2 ts. spisskumin, 2 ts chilipulver, 1 ts malt kanel, salt, pepper, rømme og 6 myke maistortillas skåret i kakestykker. Varm 1 ss olje i en tykkbunnet stekepanne over middels varme. Tilsett løken og hvitløk og stek under hyppig omrøring i 5 minutter eller til det er mykt. Skru opp varmen og tilsett svinekjøtt/kylling. Stek til det godt brunet under stadig omrøring. Tilsett spisskummin, chilipulver og kanel. Smak til med salt og pepper og stek på svak varme i 10 minutter. Rør av og til. Varm i mellomtiden olje i en annen panne og stek mais-tortillaene. Legg tortillaene på et serveringsfat og topp med svinekjøtt/kylling blandingen. Avslutt med salat, rømme og finhakket paprika. dryss på litt chilipulver og server straks. Kan serveres med salat og ris

JALAPENOSALSA 

1 finhakket løk, 2-3 hvitløksfedd finhakket, 4-6 ss. syltede jalapenos grovhakket, saften av 1/2 sitron, 1/2 ts spisskummin, salt. Ha løk, hvitløk og spisskummin i en bolle ( ikke metall ) Smak til med salt. Rør sammen og dekk til. Avkjøl salsaen frem til bruk.

GROV SALSA CRUDA 

6-8 modne tomater, 1 dl. tomatsaft, 3-4 hvitløksfedd finhakket, 1/2-1 bunt friske korianderblad grovhakket, en klype sukker, 3-4 grønne chilier uten frø finhakket, 1/2-1 ts. spisskummin, 3-4 finhakket vårløk, salt. Lag grov salsa cruda slik. Rør sammen alle ingrediensene i en bolle. ( ikke metall ) Smak til med salt og avkjøl den tildekkede salsaen frem til bruk.

FIN SALSA CRUDA Kjør alle ingrediensene over i en kjøkkenmaskin eller hurtigmixer. Dekk til og avkjøl frem til bruk.