MOSTAR

Bosnia Herzegovina

Et festningstårn av stein på hver side skulle beskytte broen. Broen forbinder Mostars to deler som holder til på hver sin side av Bosnias største elv som heter Neretva. Broen spenner i en flott bue 24 meter over vannflaten. Dette brospennet var det største i sin tid, og broen er et arkitektonisk mesterverk

Men det er først og fremst carsija, gamlebyen, som trekker til seg alle turistene. Med god hjelp fra verdenssamfunnet har Mostar møysommelig fått gjenbygd sine historiske byggverk, og i dag er det en fryd å rusle rundt blant de lave husene av naturstein med sine ujevne steingater. I juli 2005 ble Mostars gamleby inkludert i UNESCOs Verdensarvliste.

Området kalles Kujundziluk, etter de mange messingsmedene (kujundzije) som holdt til her, sammen med kunstnere, garvere, skreddere og andre håndverkere. Fortsatt domineres butikkene i steinhusene av disse yrkesgruppene, og her kan du gjøre et kupp på smykkefronten.

Et nytt tilbud til Mostars krigstraumatiserte barn er Pavarottis Music Centre, som tar sikte på å være et kultursenter hvor barn og ungdom kan lære om musikk, teater og kunst.


Denne steinen står ved det ene brotårnet og har et viktig budskap til alle turister.


Mostar har sitt navn etter den gamle broa Stari Most og 9 november 1993, ble brua, som hadde stått siden 1566 ødelagt av kroatiske styrker. Etter krigen ble den rekonstruert og gjenåpnet 23. Juli 2004.

Mostar har en grusom nyere historie som inkluderer massehenrettelser, systematiske voldtekter og etnisk rensing, og mange av byens bygninger er fortsatt full av kulehull. I sentrum står det falleferdige utbombede ruiner med advarsel om å gå inn

Gamlebyen figurerer på de fleste postkort og plakater fra Mostar, og ble bygget rundt år 1567 av de tyrkiske okkupasjonsstyrkene som da hadde kontroll over distriktet..

På elvens vestre side ligger flere restauranter ved elvebredden med flott utsikt mot gamlebroen.


På den østre siden av broen ligger et nett av flere idylliske steinbelagte gater som snirkler seg mellom natursteinhus med restauranter, småbutikker og kafeer, over elver og under broer.


Mostar har overnattingstilbud i de fleste prisklasser, fra en seng i et enkelt gjestehus for noen tiere, eller et rom med bad og aircondition på godt trestjerners hotell fra rundt 400 kroner


Fra Kroatia over fjellet til Mostar, passerer du byen Medjugorje. Et yndet utfluktsted for katolske pilgrimmer. Klikk på bildet for mer info.